Allt fler köper kläder på nätet

Klädhandeln på nätet fortsätter att växa. Allt fler överger den fysiska butiken och köper sina jeans i en nätbutik.

Klädhandeln på nätet växte med 8 procent förra året och omsatte 9,1 miljarder kronor. Den digitala klädhandeln drar därmed ifrån den fysiska handeln. Näthandeln utgör nu 14 procent av den totala kläd- och arbetskläder dam.

Alla som över huvud taget handlar på nätet handlar kläder. Det är en av de största produktgrupperna och också den som har funnits med längst tid. Den har verkligen det tydliga arvet i postordern, säger Jonas Ogvall, vd för branschorganisationen Svensk Digital Handel.

Använd dig av kryddhyllan när du stuvar undan vintergarderoben för att stoppa skadedjuren. Och det finns en sak du inte ska slarva med om du vill att dina vinterkläder ska överleva säsong efter säsong.

– Rena kläder är A och O. Blanda aldrig rent med smutsigt, säger Marléne Eriksson, vd på städföretaget Fejax och känd från både TV4:s ”Rent hus” och SVT:s ”Arbetsskor Billiga”.

Förutom att fläckar kan mörkna och bli omöjliga att ta bort är smuts något som gillas av skadedjur som pälsänger och klädmal.
– Du måste ha något mot dem i all förvaring. Lägg ner en gummihandske bland kläderna eller ställ ett par gummistövlar i garderoben där vinterjackorna hänger. Skadedjuren gillar inte lukten, säger hon.

Det finns även galgar eller olika träblock av röd cederträ, bra men inte nödvändigt.
– Det kan vara svårt att få tag på, det är bättre att ta saker du har hemma.

Men stressa inte – allt behöver inte bäras upp på vinden samtidigt, menar städexperten Marlene Eriksson.

– Många vill ta bort allt, men det är onödigt. Ta det lite pö om pö. Det behöver inte ta så lång tid, utan handlar om att prioritera. Om du vill att din kappa ska klara sig flera säsonger så är det bra att ta hand om den.

Vakuumpåsar
Bor du litet och har ett minimalt vind- eller källarförråd kan vakuumpåsar vara ett alternativ.
–De är jättebra, för de tar liten plats. Men glöm inte att lägga ner något mot skadedjuren ändå, säger hon.
De är även bra om det kan finnas fukt på vinden.

Fukt och mögel
Marlene avråder att förvara kläder där det kan finnas fukt. Är du osäker är det viktigt att gå igenom kläderna då och då. Ta ner dem i bostaden, skaka och vädra, tipsar Marléne Eriksson.

Arbetskläder rea
Smart för man ser vad de innehåller. Men också riktigt bra av en annan anledning.
– Har du backarna på golvet i ett källarförråd kommer inte kläderna skadas om det blir översvämning www.arbetskladerna.se.